İran: Saldırı hakkımızı saklı tutuyoruz

28 Ocak'ta İsfahan kentindeki savunma tesisine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlenmişti. İran, İsfahan kentindeki savunma tesisine yapılan İHA saldırısından siyonist işgal rejimini sorumlu tuttu. BM Genel Sekreteri'ne mektup yazan İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi İrevani "İran gerekli yer ve zamanda yanıt verme hakkını saklı tutuyor" dedi.

İran: Saldırı hakkımızı saklı tutuyoruz

İran, 28 Ocak'ta İsfahan kentindeki savunma tesisine insansız hava araçlarıyla (İHA) yapılan saldırıdan Siyonist işgal rejimini sorumlu tuttu. Yarı resmi İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nın (ISNA) aktardığına göre Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup yazan İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Emir Said İrevani mektubunda "Yapılan ön soruşturma (saldırıdan) İsrail'in sorumlu olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İravani mektubunda "İran ulusal güvenliğini savunma ve Siyonist rejimin (İsrail) herhangi bir tehdidine veya yanlış uygulamasına gerekli gördüğü yerde ve zamanda sert bir şekilde yanıt verme konusundaki meşru ve doğal hakkını saklı tutuyor. Siyonist rejim (İsrail) tarafından girişilen bu eylem uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.

Siyonist işgal rejimi İran'daki saldırının sorumluluğunu üstlenmemiş ancak Wall Street Journal gazetesine konuşan adı açıklanmayan ABD'li yetkililer “saldırıdan İsrail'in sorumlu olduğunu” söylemişti. New York Times gazetesine konuşan üst düzey istihbarat yetkilileri de “mühimmat üretimi yapan fabrikaya yapılan İHA saldırısının arkasında İsrail Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (MOSSAD) bulunduğunu” öne sürmüştü. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder saldırıda ABD'nin rol oynamadığını açıklamış ancak ayrıntılı bir açıklama yapmamıştı.

İSFAHAN'DA NE OLMUŞTU?

İsfahan'da silah fabrikası olduğu belirtilen tesis, pazar sabahı erken saatlerde insansız hava araçlarıyla hedef alınmıştı. İran hükümeti saldırının başarısız olduğunu ve asgari hasara yol açtığını savunmuştu. Sosyal medyada ise söz konusu tesiste çekildiği iddia edilen ve yangın görülen görüntüler paylaşılmıştı. İran'ın işgal rejimini 2021'de sabote etmekle suçladığı İran'ın uranyum zenginleştirme programının en önemli parçası olan Natanz da dahil olmak üzere İsfahan eyaletinde birkaç nükleer tesis bulunuyor. Son yıllarda İran'ın askeri, nükleer ve endüstriyel tesislerinin çevresinde çok sayıda patlama ve yangın meydana geldi.