İran: AB’nin önerisi kabul edilebilir ama..?

AB'nin, nükleer görüşmelerdeki tıkanıklığı aşmak için yeni bir öneriyi Tahran'a sunduğu belirtilirken, ismi açıklanmayan üst düzey İranlı diplomat ise öneri için, “Çeşitli konularda güvence sağlanırsa kabul edilebilir” açıklamasında bulundu.

İran: AB’nin önerisi kabul edilebilir ama..?

İran, Avrupa Birliği'nin (AB) nükleer görüşmelerdeki tıkanıklığı aşmak için sunduğu ve İran'ın geçmişteki nükleer faaliyetlerine ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) soruşturmasını kapatmayı amaçlayan öneriyi kabul edebileceğini açıkladı.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan ismi açıklanmayan üst düzey bir İranlı diplomat, AB tarafından sunulan önerilerin değerlendirilme aşamasında olduğunu söyledi.

İranlı diplomat, "Avrupa'nın önerileri, İran'a güvenlik meseleleriyle ilgili siyasi iddialar, yaptırımlar ve garantiler de dahil olmak üzere çeşitli konularda güvence sağlarsa kabul edilebilir." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Wall Street Journal gazeteside, dün ismi açıklanmayan Avrupalı diplomatlara dayandırdığı haberde, AB'nin, görüşmelerdeki tıkanıklığı aşmak için İran'ın geçmişteki nükleer faaliyetlerine ilişkin BM soruşturmasını kapatmayı amaçlayan bir öneriyi Tahran'a sunduğunu yazmıştı.

İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Nisan 2021'den bu yana aralıklarla Viyana'da yapılıyor.