İngiltere’de beyaz ırkçı posterler tekrar ortaya çıkmaya başladı

İngiltere'deki bazı yetkililere göre, Ipswich belediyesi geçtiğimiz hafta ortaya çıkan ve üzerlerinde beyaz üstünlüğü hakkında yazılar yazan yaklaşık 60 afişi toplattı.

İngiltere’de beyaz ırkçı posterler tekrar ortaya çıkmaya başladı

Ipswich belediyesi geçtiğimiz hafta ortaya çıkan ve üzerlerinde beyaz üstünlüğü hakkında yazılar yazan yaklaşık 60 afişi toplattı.

Sosyal medyada paylaşılan afişlerde “Beyaz olmak sorun değil”, “Beyaz suçluluğunu reddet” gibi mesajların bulunduğu görüldü.

Belediye Sözcüsü Max Stocker, belediyenin “Beyaz ırktan olmayan tecavüz çetelerine dikkat et” yazılı afişlerini de toplamaya çalıştığını belirtti.

Yerel basında çıkan haberlere göre, benzer mesajlar son aylarda Hull ve Perth de dahil olmak üzere İngiltere'nin farklı bölgelerinde de görüldü.  Geçen hafta Bristol şehir merkezinde de “Beyaz olmak sorun değil” yazılı afişler ortaya çıktı.

Bu posterlerden bazıları, beyaz üstünlüğü mesajlarını içeren afişlerin sosyal medya aracılığıyla yayılmasını teşvik eden bir grup olan Hundred-Hands’in işaretlerini taşıyor.

Ipswich Belediyesi Genel Başkan Yardımcısı Bryony Rudkin ise, bu mesajları “içler acısı” olarak nitelendirerek “Bu ırkçı davranış, Ipswich’i ve sakinlerini temsil etmiyor” dedi.

Güvenlik güçlerinin bu afişleri araştırdığını belirten Suffolk Polis sözcüsü, İngiltere'nin diğer bölgelerinde de benzer afişlerin görüldüğünü söyledi.

“Beyaz olmak sorun değil” afişleri birkaç yıl önce ABD’de bir slogan haline gelmiş, bu yazının bulunduğu afişler ise ABD üniversitelerinde görülmüştü.

Neo-Naziler, beyaz üstünlüğünü savunan gruplar ve aşırı sağcılar da bu ifadeyi desteklemişti. Çevrimiçi bir mağaza, “bölücü sloganın” şiddetli tepkilere yol açtığını belirterek söz konusu sloganı taşıyan tişörtlerin satışını durdurmuştu.

Ajanslar