HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla 10 yıllık bir husumet daha son buldu

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığının arabuluculuğuyla Bünül ve Doğrual aileleri arasında 10 yıldır yaşanan husumet son buldu.

HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla 10 yıllık bir husumet daha son buldu
HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla 10 yıllık bir husumet daha son buldu

2010 yılında bir kişinin hayatını kaybettiği bir kişinin de yaralanması üzerine başlayan husumet, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı Uzlaşı Komisyonu’nun arabuluculuğuyla barışla sonuçlandı.

Davanın barış merasimi HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığında pandemi kuralları dikkate alınarak yapıldı. Merasimde taraflar birbirlerinden helallik isteyerek, husumeti sonlandırdıklarına dair yemin ederek Kur’an-ı Kerim’in altından geçti.

Merasimde bir konuşma yapan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Vedat Turgut, barışta hayrın olduğunu belirtti. Barış merasiminin, bölgenin hasretle beklediği bir tablo olduğunu ifade eden Turgut, taraflara duruşlarından dolayı teşekkür etti.

İnsanların arasındaki sevginin yayılması gerektiğinin altını çizen Turgut, “Kan davalarının barış ile sona ermesi sevindiğimiz, özlediğimiz ve her tarafta olmasını istediğimiz bir olaydır. Burada özür tarafı var onlara teşekkür ediyoruz. Affedici taraf var Resulullah Aleyselatu Vesselam’ın sünnetini yerine getirdikleri için teşekkür ediyoruz. Affedici tarafın haklarından vazgeçmiş, bu bir erdemliliktir, fedakârlıktır. Bu anlamda biz de partimiz adına teşekkür ediyoruz. Bu tür barış olaylarının olması sevindiricidir. İsteğimiz artarak devam etmesidir. Aramızdaki sevgiyi yayalım. Peygamber Efendimiz ‘Birbirinizi sevmedikçe iman edemezsiniz, iman etmedikçe de cennete giremezsiniz’ buyurmuştur. Dünya imtihan dünyasıdır. Dolayısıyla bunu birbirimizi severek, birbirimizin hakkına-hukukuna riayet ederek geçirirsek hem dünyamız hem de ahiretimiz iyi olur. Bu fitneyi kaldırdığınız için teşekkür ederiz. Çünkü Resulullah Aleyselatu Vesselam fitnenin uykuda olduğunu, onu uyandırana da lanet okumuştur. Dolayısıyla bu barış hem milletimiz için, hem de halkımız için hayırlı olur. Sulhta/barışta hayır vardır. Bu barışta emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

"Yaşantımız Allah-u Teâlâ’nın bizden istediği şekilde olmalıdır"

Törende İTİHADUL ULEMA müderrislerinden Remzi Uçar da bir konuşma yaptı.

Yaşanan acı olayların bir daha yaşanmaması için ders alınması gerektiğini dile getiren Uçar, “Bu dünyaya gelişimizin gayesi imtihandır. Bizler bu dünyaya bir imtihan için gelmişiz. Allah’ın bizi yaratması ve daha sonra canımızı alması bu imtihanın bir sebebidir. Bu anlamda bizler dünya hayatında bu imtihanı kazanmak için gayret içinde olmamız lazım. Çünkü insanoğluna bu dünyada yaptığı her şeyden sorulacaktır. Bu yüzden biz bu dünyayı kendimize cennete gitmek için bir köprü kılmalıyız. Bütün vaktimiz, hayatımız yaşantımız Allah-u Teâlâ’nın bizden istediği şekilde olmalıdır. Bugün bizler bir sulh için bir araya geldik. Rabbimizin ayeti kerimede sulhun hayır olduğunu belirtmiştir. Demek ki hayır sulhtadır. Rabbimiz biz mümin kulları anlatırken ‘Ancak müminler kardeştir, kardeşlerin arasını ıslah ediniz, barıştırınız’ diye buyurmaktadır. Bizler müminler olarak kardeşiz. Bu gibi acı olayların yaşanmaması için bizlerin bu tür olaylardan ders çıkarıp çocuklarımızı da Allah-u Teala’nın dilediği bir şekilde yetiştirmeliyiz. “ ifadelerini kullandı.

Bölgenin önemli kanaat önderlerinden Hacı Bayuncuk da sulhta hayrın olduğunu, bu tür sulhların artarak devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, taraflara aldıkları bu karardan dolayı teşekkür etti.

İl Başkan Yardımcısı ve Uzlaşı Komisyonu Başkanı Ali Doğan, “Bünül ve Doğrual aileleri arasında 10 yıldır devam eden husumette aracı olmuştuk. En nihayetinde bugün bu husumet sona erdi. HÜDA PAR Uzlaşı Komisyonu olarak kan diyeti için maktule verilmek üzere talep ettiğimiz 500 bin TL’yi aldık. Lakin maktul taraf bu durumun Allah rızası için olduğundan parayı kabul etmedi. Kendileri için önemli olan Allah’ın rızası olduğunu belirterek HÜDA PAR’a teşekkür ettiler. Biz de HÜDA PAR Uzlaşı Komisyonu olarak bu diyet için verilen parayı tekrar özür tarafına iade ettik. Bu örnek davranışlarından dolayı maktul aileyi tebrik ederek, bunu yapmakla toplumda önemli bir örneklik teşkil ettiklerini ifade ettik. Bundan dolayı Allah onlardan razı olsun.” dedi

Barış merasimine bölgenin önemli kanaat önderlerinden Hacı Bayuncuk, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Vedat Turgut, İl Başkan Yardımcısı ve Uzlaşı Komisyonu Başkanı Ali Doğan, İTTİHAD’UL ULEMA müderrislerinden Remzi Uçar, Bünül ve Doğrual ailelerinin ileri gelenleri katıldı.

İLKHA