G7 ülkeleri, Rusya'yı Ukrayna topraklarından çekilmeye çağırdı

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri liderleri tarafından yapılan ortak açıklamada, "Rusya'yı, saldırganlığını durdurmaya ve birliklerini uluslararası alanda tanınan Ukrayna topraklarından derhal geri çekmeye çağırıyoruz" sözleri kullanıldı.

G7 ülkeleri, Rusya'yı Ukrayna topraklarından çekilmeye çağırdı

G7 liderlerinin ortak açıklamasında, Rusya ile savaşında Ukrayna'ya diplomatik, mali ve askeri desteğin yoğunlaştırılacağı belirtilerek "Ukrayna halkının cesur direnişindeki kahramanlığını selamlıyoruz" ifadesine yer verdi.

"Rusya'ya karşı yaptırımların aşılmasına yardımcı olan üçüncü ülkeler, ciddi maliyetlerle karşı karşıya kalacak" ifadesi kullanılan açıklamada, savaşı başlatanın ve bitirecek olanın Rusya olduğu vurgulanarak Moskova yönetimi, Ukrayna'da hastaneleri, okulları ve altyapıyı yok etmek ve tarihi şehirleri harabeye çevirmekle suçlandı.

Açıklamada "Rusya'yı, saldırganlığını durdurmaya ve birliklerini uluslararası alanda tanınan Ukrayna topraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Rusya'nın herhangi bir kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer silah kullanmasının ciddi sonuçlar doğuracağı vurgulanan açıklamada, Rusya'nın yeni START anlaşmasının uygulanmasını askıya alma kararından derin üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali üzerinde devam eden kontrolü konusundaki endişelere yer verilerek Rus birliklerinin santralden tamamen çekilmesiyle çözümün sağlanacağı kaydedildi.

Açıklamada, Ukrayna'nın acil askeri ve savunma teçhizat ihtiyaçlarının, gerekli cephane ve tankların yanı sıra hava savunma sistemleri ve kabiliyetlerine odaklanılarak karşılanması için yürütülen koordineli girişimlere olan bağlılık yinelendi.