Fransızlardan Mağrip El Kaidesi'nin lideri Droukdal'a suikast

Fransız askerleri Mali'deki yerli işbirlikçileri ve ABD Afrika Komutanlığının destek ve istihbaratı ile Mağrip El Kaidesi'nin lideri Abdülmelik Droukdal'i suikastle katletti.

Fransızlardan Mağrip El Kaidesi'nin lideri Droukdal'a suikast

Fransız askerleri, yerel işbirlikçileri ve ABD'nin istihbarat desteği ile, Kuzey Afrika'da örgütlenmiş olan El Kaide gruplarının (AQIM) tümünden sorumlu olan Mağrip El Kaidesi'nin lideri aynı azamanda Sahra bölgesiyle Kuzey Afrika arasında kalan Sahel kısmında aktif olan Cemaat Nusra el İslam ve Müslim'in (JNIM) de komutanı olan Abdülmelik Droukdel'e suikast düzenleyerek katletti.

Sömürgeci Fransız askerleri ve ABD yedi yıldan beridiri Abdülmelik Droukdeli yakalamaya yönelik operasyonlar düzenliyorlardı. Sömürgeci Fransız askerlerinin 3 Haziran çarşamba günü düzenledikleri saldırada Droukdel ile birlikte yardımcılarıda katledildi.

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) sözcüsü Col. Chris Karns, Fransız liderliğindeki Droukdel'e yönelik suikast girişimine 'hedefi düzeltmek' için istihbarat ve gözetim desteğini ABD kuvvetlerinin sağladığını açıkladı.

Abdülmelik Droukdal kimdir?

1970 yılında Blida'da (Cezayir'in merkezinde) doğan Droudkal, 1990-1993 yılları arasında Blida Üniversitesi'nde elektronik mühendisliğini okudu. Cezayirdeki askeri darbenin üzerine 1994'te Silahlı mücadeleye başlayan El-Cemaat El-İslamiye El-Musallaha (GIA)'ya katıldı.

Cezayirdeki mücadeleden sonra  Droukdal, Irak'da El Kaide saflarında ABD işgaline karşı savaştı.

Droudkal 2004 yılında Cezayir Selefi Vaaz ve Muharebe Grubu'nun (GSPC) emiri oldu. Selefiler ile fikir ayrılığı yaşayan Droudkal 2007 yılında Eymen El Zevahiri ile yakın temasları sonucu Cezayir, Tunus, Mali ve Kuzey Afrika bölümündeki birçok grubu bir araya getirerek  "İslami Mağrip'teki El Kaide" olarak yeni hareketin emiri olarak atandı.

Mağrip bölgesindeki ve Afrika sahillerindeki birçok grup, Suriye ve Irak'ta güçlü bir şekilde ortaya çıkan "El Kaide" için rakip bir organizasyona DEAŞ'a katılmayı seçti. Ancak Abdülmelik Droukdal, El Kaide lideri Eymen el Zevahiri'ye sadık kalarak DEAŞ'a karşı tavrını net olarak ortaya koydu.

BM Güvenlik Konseyi Drudkal'ı El Kaide'nin aşırılık yanlıları listesine aldı ve 2011 yılında ABD onu dünyanın "en çok aranan El-Kaide liderlerinden" biri olarak listeledi.

2012'de Cezayir'de bir mahkeme Droukdel'e "terör örgütü üyeliği ve patlayıcı kullanarak saldırılar gerçekleştirdiği" iddasıyla gıyabında idam cezası verdi.

Habernas