Fransa'da genel seçimin ilk turu pazar günü yapılacak

Fransa'da ilk turu pazar günü yapılacak genel seçimlerde yaklaşık 48,7 milyon seçmen, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidecek.

Fransa'da genel seçimin ilk turu pazar günü yapılacak

Seçimde 6 bin 293 aday milletvekili olmak için yarışacak. İlk turda bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılacak.

Seçimlerin 19 Haziran'da düzenlenecek ikinci turuna, yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

İkinci kez cumhurbaşkanı seçilen Macron'un vaatlerini yerine getirebilmesi için, genel seçimlerde mecliste salt çoğunluğu sağlayabilmesi ve hükümeti kurabilmesi büyük önem taşıyor.

Bazı uzmanlar, genel seçimi iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üçüncü turu olarak da değerlendiriyor.

Macron'un liderliğindeki ittifakın milletvekili genel seçimlerinde çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı tartışılırken, son günlerdeki kamu oyu yoklamalarını değerlendiren Fransız basını, ittifakın mecliste çoğunluğu elde edemeyebileceğini yazıyor.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un yanı sıra kabinedeki 14 bakanın aday olduğu genel seçimde, milletvekili seçilemeyen başbakan da dahil bakanların kabineden istifa edecekleri daha önceden belirtilmişti.

Seçimde aday olan diğer isimler arasında eski Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ve aşırı sağcı Eric Zemmour da bulunuyor.