Esnafın dilinden Şehit Aytaç Baran: O bu toplumun içindeki elmastı

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde 7 yıl önce PKK tarafından şehit edilen Aytaç Baran'ı anlatan semt esnafı, Şehitin daima kendileriyle içli dışlı olduğunu belirterek duydukları özlemi dile getirdiler.

7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından düzenlenen suikastla katledilen Aytaç Baran'a yönelik saldırı anı güvenlik kameralarına yansımış, görüntülerdeki bir katil zanlısı yakalanırken ikinci zanlı olan Sezgin Demirok da Yenişehir'de girilen çatışma sonucu polis tarafından öldürülmüştü.

Suikastın ardından açılan davada tek tutuksuz sanık 22 yaşındaki Diyadin Gümüş ’kasten öldürme’ ve ’PKK terör örgütü üyesi olma’ suçlarından beraat almıştı.

Aytaç Baran'ın hizmetlerde bulunduğu dernek binasının çevresindeki esnaf, şehidin yıldönümünde İLKHA'ya konuştu.

Esnaf, aradan geçen 7 yıla rağmen şehidi unutmadıklarını ve eksikliğini hissettiklerini belirterek ona duydukları özlemi dile getirdiler.

"İnsanlar Şehit Aytaç Baran’ı 10 kilometre uzakta görseydi onun nasıl değerli bir insan olduğunu anlardı"

Esnaf  Hasan Yaz, Şehit Aytaç Baran’ın güzel ahlakından dolayı herkes tarafından sevilen sayılan biri olduğunu söyledi.

Yaz, "Ben 30 yıldır bu şehitlik semtinde esnaflık yapıyorum. Şehit Aytaç Baran’ı 15 yıldır tanıyordum.  Şehit Aytaç Baran bu sokakta geçince her zaman hal ve hatırımızı sorardı. Bu huyu beni çok etkilerdi. Şehit Aytaç Baran halim bir insandı. Çocuklarla çocuk, gençlerle genç ve yaşlılarla yaşlı olurdu. Güler yüzlü biriydi. Hemen hemen tüm esnafları sorardı. Esnaflarla sürekli içli dışlı muhabbeti güzel olduğundan dolayı esnaflar onu çok sever ve sayardı. Onun gibi insanlar toplum içerisinde az bulunduğundan dolayı herkes onu severdi. Bu sokaklardaki insanlar Şehit Aytaç Baran’ı 10 kilometre uzakta görseydi onun nasıl değerli bir insan olduğunu anlardı." dedi.

"Şehit Aytaç Baran bu toplumun değeriydi"

Şehit Aytaç Baran’ın şehadeti hak ettiğini belirten Yaz, "Şehit Aytaç Baran şehit olduktan sonra günlerce etkisinde kaldım. Şehadeti iliklerine kadar hakkeden biriydi. O da şehit olmayı çok istiyordu. Allah şehadetini kabul etsin. Şehit Aytaç Baran bizim için bir değerdi. Sadece bizim için değil bu halkın bir değeriydi. Bunu herkes söylerdi. Bir elmas nasıl değerliyse Şehit Aytaç Baran da bu toplum için elmas hükmündeydi." ifadelerini kullandı.

"Ahlakı güzel ve dindar bir insandı"

Şehit Aytaç Baran’ın mütevazi biri olduğunu belirten esnaf Selahattin Ateş, "Şehit Aytaç Baran babasının yanına gelince selamını bizden esirgemezdi. O ki çok mütevazi bir insandı. Ahlakı güzel ve dindar bir insanı uzaktan görünce keyiflenirdik. Şehit Aytaç Baran, kızdığında dahi söylediği söz hep, 'Allah seni affetsin' olurdu. Şehit çok mütevazi biriydi. Kim olursa olsun onu sorar, ondan hakkını helal etmesini isterdi. Şehit Aytaç Baran’ı seven çok kişi vardı. Onun insanlığını bilen kişiler onu çok sever o da onları severdi. Şehit Aytaç Baran dönemiyle bu dönem arasında çok fark var. Şehit Aytaç Baran, şehit olduktan sonra burası ferahlığı ve güzelliğini kaybetti." dedi.

"Yardımlaşma konusunda en safha da sürekli o vardı"

Şehit Aytaç Baran’ın topluma bir genci kazandırmak için elinden geleni yaptığını aktaran Ateş, "Şehit Aytaç Baran yaşlıları görünce sanki babasıymış gibi onlara saygı duyardı. Bundan dolayı da yaşlılar da onu çok severdi. Şehit Aytaç Baran, ihtiyaç sahibi ailelere kendi imkanları dahilinde herkese yardım ederdi. Yardımlaşma konusunda en ön safta da sürekli o vardı. Şehit Aytaç Baran’ı çok özledim. O mükafatını aldı ve gitti, bundan sonrası bize kalmış. Şehit Aytaç Baran evini taşıdıktan sonra benim dükkanım onun gideceği yola ters gelmesine rağmen sürekli beni ziyaret ederdi. Kısacası Şehit Aytaç Baran, topluma bir genci kazandırmak için elinden geleni yapardı." şeklinde konuştu.

"Şehit Aytaç Baran yolda yürüse bir karıncayı bile rahatsız etmezdi"

Aytaç hocanın, fakirlere yardım için kendisi gibi birçok esnafa uğradığını söyleyen Üzeyir Yuva, ise şöyle konuştu:

"Şehit Aytaç Baran tek kelimeyle mükemmel bir Müslümandı. İslam’ın vasıflarını üzerinde taşıyan, sevecen, güzel ahlaklı, yardımsever bir insandı. Bu yüzden halk tarafından çok sevilen biriydi. Biz de onu tanıdıktan sonra çok sevdik. Gerçekten Şehit Aytaç Baran sevilmeye layık bir insandı. Güzel ahlaklı olan biri, dostunun yanı sıra düşmanı tarafından da sevilir. Şehit Aytaç Baran yolda yürüse bir karıncayı bile rahatsız etmezdi. O böyle bir yapıya sahip biriydi. Güzel, naif bir konuşması olduğu için kimseyi ayırmazdı. Uyuşturucu kullanan birini görse dahi onunla ilgilenirdi, onları o bataklıktan kurtarmaya çalışırdı. Samimi olarak bu işi yaptığı için insanlar Şehit Aytaç’ı severdi. Şehit Aytaç sayesinde uyuşturucudan kurtulanlar dahi oldu. Yeri doldurulamayacak bir Müslümandı.  Bundan dolayı da onu çok özlüyoruz."

İLKHA