Endonezya’dan Gazze’ye “yüzen hastaneler” ve barış gücü hazırlığı

Endonezya Donanması, Gazze’de yaralılara yardım için üç yüzen hastane hazırladı ve 20 bin askerlik barış gücünü konuşlandırmaya hazırlandığını açıkladı. ABD destekli uluslararası güç tasarısı önümüzdeki aylarda oylamaya sunulacak.

Endonezya’dan Gazze’ye “yüzen hastaneler” ve barış gücü hazırlığı

Endonezya Donanması, Gazze’deki insani operasyonlarda kullanılmak üzere üç “yüzen hastane” hazırladığını Salı günü duyurdu. Bu bilgi, Endonezya Ajansı Antara tarafından aktarıldı.

Ajans, donanma yetkililerine dayandırdığı haberinde, donanma tarafından işletilecek üç geminin, işgalci İsrail saldırılarında yaralanan Filistinli sivillere tıbbi yardım sağlamak amacıyla tahsis edildiğini bildirdi. Gemiler, tıbbi tesislerle donatılmış olup, hasta tahliyesi için helikopterler ve görevlerde kullanılacak askerî nakliye uçakları ile desteklenecek.

Yetkililer ayrıca, donanmanın üç tugaydan oluşan bir barış gücü hazırladığını, ancak bu birliklerin ne zaman konuşlandırılacağına dair detay vermediğini belirtti.

14 Kasım’da Endonezya Savunma Bakanı Jaffri Shamsuddin, Gazze’ye konuşlandırılması planlanan barış gücü için 20 bin askerin hazırlandığını, görevlerinin öncelikli olarak sağlık ve altyapı alanlarında olacağını açıklamıştı. Bakan, söz konusu güçlerin tıbbi destek, altyapı çalışmaları ve inşaat faaliyetlerinde görev alacağını, uluslararası izin alınması durumunda kısa süre içinde bölgeye gönderilebileceğini kaydetti.

Kasım başında, Amerikan medyası, Başkan Donald Trump yönetiminin BM Güvenlik Konseyi üyelerine, Gazze’de en az iki yıl boyunca görev yapacak uluslararası güçlerin görev ve sorumluluklarını içeren bir tasarı sunduğunu bildirmişti. Bu uluslararası güç, 10 Ekim’den bu yana işgalci İsrail ile Hamas arasında yürürlükte olan ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak planlanıyor.

Söz konusu tasarının önümüzdeki haftalarda oylamaya sunulması ve ilk birimlerin Ocak ayında Gazze’ye gönderilmesi bekleniyor.