DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısı Riyad’da yapılacak

DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Bakanlar Toplantısı, 85 üyeli koalisyondan yaklaşık 30 dışişleri bakanının yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkilinin katılımıyla, 8 Haziran tarihinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak.

DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısı Riyad’da yapılacak

Suudi Arabistan, geçtiğimiz Aralık ayında, Lahey’de gerçekleşen DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Siyasi Direktörleri’nin bir toplantısına katıldığı sırada, koalisyonun 2023 yılı için bir sonraki bakanlar toplantısına ev sahipliği yapacağını açıklamıştı.

Riyad bu kararın, Suudi Arabistan’ın her türlü yasa dışı oluşumlarla mücadelede gösterdiği uluslararası çabalar ve bu oluşumlarla mücadelede uluslararası işbirliğini destekleme rolü doğrultusunda alındığını da vurgulamıştı.

DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu da, Suudi Arabistan’ın bir sonraki bakanlar toplantısına ev sahipliği yapacağına dair duyurusunu memnuniyetle karşılamıştı.

Üye devletlere mali yardım

Suudi bir kaynak DPA’ya yaptığı açıklamada, “Bazı üye devletlerin, terör tehditlerine karşı koymak için toplanan Uluslararası Koalisyon üyeleri tarafından belirlenecek diğer ülkelere maddi yardım sağlaması bekleniyor” dedi.

Suudi Arabistan, Ağustos 2018’de, Suriye’nin kuzeydoğusunda DEAŞ’tan kurtarılan bölgelerdeki istikrar projelerini desteklemek için DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu’na 100 milyon dolarlık bir katkı yaptığını duyurdu.

DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Sözcüsü Rachael Jeffcoat basına yaptığı açıklamada, “2022’de gerçekleştirilen operasyonlarda 600’den fazla DEAŞ üyesi vuruldu. Bu yıl düzenlenen operasyonlarda 374 örgüt mensubu yakalandı. Uluslararası Koalisyon, DEAŞ üzerinde daha fazla baskı kurmak için 2023 yılı boyunca ortaklarını desteklemeye devam edecek” dedi.

Irak ve Suriye’deki Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Matthew McFarlane kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, “Irak’ta 2023 başından Nisan ayının ilk haftasına kadar, geçen yılın aynı dönemine göre saldırı sayısında yüzde 68, Suriye’de ise yüzde 55 azalma kaydettik” dedi.