Bosna’da Ramazan bir başka geçiyor

Ramazan ayı dünyanın her tarafında kendine has bir güzelliği ile yaşanıyor. Ancak Bosna’da Ramazan ayı daha farklı manevi bir havada geçiyor.

Ramazan ayı dünyanın her tarafında kendine has bir güzelliği ile yaşanıyor. Ancak Bosna’da Ramazan ayı daha farklı manevi bir havada geçiyor. Üst tarafı ışıklandırılan minareler Saraybosna’yı pırıl pırıl aydınlatırken, vitrinleri süslenen dükkanlar da Ramazan ayının canlı canlı yaşandığının göstergesi oluyor. 

Balkanlarda Ramazan ayının farklı bir yeri var. Özellikle Bosna’nın başkenti Saraybosna’da Ramazan ayı kendine has bir kültür ve geleneğe dönüşmüş.

Saraybosna sokakları gece boyu canlılığını koruyor. Teravih namazından çıkan vatandaşlar, çevredeki kahvelerde çay ve kahve içerek sohbet ediyor. Geç vakitlere kadar devam eden sohbetler börekçilerde sahur yemeği ile devam ediyor.

İmsak vaktinin çıkmasıyla birlikte elinde Kur’an-ı Kerim’i olan halde Saraybosnalılar Begova Camii’nin yolunu tutuyor. En az erkekler kadar kadınlar da cemaate katılıyor, kendilerine ayrılan bölümlerde okunan mukabeleleri takip ediyorlar.

Birbirinden güzel Kur’an okuyan ve aralarında tıp doktoru profesörlerin de bulunduğu 10 hafız ikişer sayfa olmak üzere bir cüzü tamamlıyor. Yapılan duadan sonda sabah namazı kılınarak cemaat evlerinin yolunu tutuyor.