BM: Sudan'daki çatışmalar tam bir iç savaşa dönüşme aşamasında

BM'nin Sudan'daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu Başkanı Volker Peretz, dün yaptığı açıklamada, Sudan'da yaklaşık üç aydır süren silahlı çatışmaların tam bir iç savaşa dönüşme noktasında olduğunu belirtti.

BM: Sudan'daki çatışmalar tam bir iç savaşa dönüşme aşamasında

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Sudan Sorunu Özel Temsilcisi, BM'nin Sudan'daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu Başkanı Volker Peretz, dün yaptığı açıklamada, Sudan'da yaklaşık üç aydır süren silahlı çatışmaların tam bir iç savaşa dönüşme noktasında olduğunu belirtti.

Peretz, Sudan'daki çatışmaların komşu ülkelere de sıçrama riskinin bulunduğuna ve bu durumun bölgesel bir savaş karmaşasına neden olabileceğine dikkat çekti.

Ayrıca Peretz, Sudan'daki silahlı çatışmaların ciddi bir insani krize yol açtığını ve birçok yerinden edilmiş mültecinin Sudan'ın komşu ülkelerinde büyük bir baskı oluşturduğunu belirtti. Peretz, BM'nin Doğu Afrika Bloku Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ve Mısır'ın, Sudan'daki silahlı çatışmayı arabuluculuk etme çabalarını desteklediğini vurguladı.

Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Gücü arasında, 15 Nisan'da başkent Hartum'da başlayan çatışmalar devam ediyor. Mısır, bu çatışmaların çözümü ve komşu ülkeler üzerindeki etkisini ele almak için bugün komşu ülkelerin katılımıyla bir zirve düzenleyecek.

Öte yandan, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonunun Sudan'daki Temsilciliği Operasyon Direktörü Gulam Muhammed Awan, Hartum ve Darfur'daki insani durumun kötüleştiğini ve durumun endişe verici olduğunu belirtti. Çatışma bölgesindeki hastanelerin yüzde 80inin sağlık hizmetleri sağlayamadığına işaret eden Awan, çatışan tarafları sağlık altyapısını korumaya ve sağlık personeli ile malzemelerin nakliyesi için güvenli geçiş güzergâhı sağlamaya çağırdı.