BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'den İdlib ve Libya çağrısı

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Suriye'nin İdlib ili ve Libya'da sivillere insani yardım ulaştırmakta çok zorlandıklarını vurgulayarak, uluslararası topluma her iki ülkede de "çatışmak yerine siyasi bir çözüm bulması" çağrısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'den İdlib ve Libya çağrısı

50'nci Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için Davos'ta bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İdlib ve Libya'daki insani duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

"İdlib'de insani durum ve (sivillerin) hızla yerinden edilmesinden oldukça endişeliyiz." diyen Grandi, 9 yıldır devam eden Suriye iç savaşında İdlib'deki durumun sürekli yaşandığına dikkati çekti.

Grandi, "Bizim pozisyonumuz net. Suriye'deki bu en son çatışma bölgesinde siyasi bir çözüm ve barışçıl bir yol bulunmalı. Böylelikle çaresizlik içinde yerinden edilen insanlar evlerine geri dönebilir." dedi.

Beşşar Esed rejiminin son aylarda İdlib'de sivillere yönelik yoğun saldırıları sonrası Türkiye sınırına kaçmak zorunda kalan yüzbinlerce sivile yönelik insani operasyonlarına da değinen Grandi, şöyle konuştu:

"Bölgedeki ortaklarımızla ve başka yollardan insani yardımlar da yapmaya çalışıyoruz. Ama bölgeye ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Çatışma varsa bu her zaman zor. Özellikle Suriye savaşında. Tekrar ediyorum, buna artık bir çözüm bulunmalı. Bu sahneleri 9 yıllık savaş boyunca tekrar tekrar gördük."

"Libya bizim için en zor yerlerden biri"

Libya'nın başkenti Trablus ve ülkenin meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kontrolündeki diğer kentlerde, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin 10 aydır devam eden saldırılarılarıyla ilgili soruya ise Grandi, "Bir insani yardım kuruluşu olarak Libya bizim için zor yerlerden biri." yanıtını verdi.

Grandi, Libya'daki çatışmaların da tıpkı Suriye'deki gibi "bitecek gibi görünmediğine" dikkati çekti.

Libya'daki çatışmaların başta Libya halkını olumsuz etkilediğini, geçen yıl 300 bin sivilin yerinden edildiğini aktaran Grandi, ayrıca Afrika ve Orta Doğu'dan Libya'ya çalışmak için gelenlerin de kapana kısıldığına vurgu yaptı.

AA