Babaları için bekledikleri cezaevi kapısında şimdi anneleri için bekliyorlar

Mısırlı kız çocukları bir zamanlar babaları için bekledikleri cezaevi kapısında şimdi anneleri için bekliyor.

Babaları için bekledikleri cezaevi kapısında şimdi anneleri için bekliyorlar
Babaları için bekledikleri cezaevi kapısında şimdi anneleri için bekliyorlar

Mısır'ın Sheikh Zayed şehrinden bir kadın Mısır’ın ilk meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin vefatı nedeniyle, Muhammed Mursi’nin ailesine taziyelerini ilettiğinden dolayı Sisi rejimi tarafından 15 günlük hapis cezasına çarptırıldı.

Aya Alaa ismindeki kadın Mısır rejimi tarafından tutuklandıktan sonra kendisinden 12 gün boyunca hiçbir haber alınamadı.

Gazeteci olan kocası Hasan el Kabany de 6 Ekim 2015 yılında casusluk, yasadışı örgütlere üye olmak ve kamu güvenliğini tehdit etmek gibi göstermelik suçlamalar ile tutuklanıp cezaevine atılmıştı. El Kabany cezaevinde kaldığı süre boyunca Tora Hapishanesindeki meşhur “akrep kanadı” bölümünde tutulmuş, ilaç ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmış ve kendisine işkence edilmişti.

Aya Alaa, kocasının cezaevinde kaldığı dönemde cezaevi önünde babaları Hasan el Kabany’i bekleyen çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyadan sürekli paylaşıp, mahzun hallerini dünyaya duyurmak istemiş ve bir dönem için sosyal medyada gündem oluşturmuştu.

Bu yıl cezaevinden serbest bırakılan Hasan el Kabany de sosyal medya aracılığı ile yeni tutuklanmış eşi Aya Alaa ve cezaevi önünde bekleyen çocukları Hams (8) ve Haya (6) için bir destek kampanyası başlatarak çocuklarına yaşatılan zulmün devam ettiğine dikkat çekmek istiyor.

El Kabany “çocuklarımın günahı neydi ki çocuklukları ellerinden alınıyor” diye sitemde bulunuyor.

İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre 60.000’den fazla siyasi mahkum Mısır zindanlarında cezaevinde bulunuyor. Bu durum yetmezmiş gibi Sisi rejiminin içişleri bakanlığı 17 Haziran’da, Muhammed Mursi’nin vefatından sonra siyasi mahkumlara aile ziyaretini de yasaklamış bulunmaktadır.

Ali Titiz / Habernas çeviri