Avrupalı akademisyenlerden çağrı: Üniversiteler İsrail’in suçlarına ortak olmasın

Avrupalı akademisyenler, üniversitelerin işgalci İsrail'in kurumlarıyla işbirliğini sürdürmesinin Gazze’deki soykırıma suç ortaklığı anlamına geldiğini belirterek işbirliğinin sonlandırılmasını istedi.

Avrupalı akademisyenlerden çağrı: Üniversiteler İsrail’in suçlarına ortak olmasın

Avrupalı akademisyenler, üniversitelere işgalci İsrail'in kurumlarıyla işbirliğini derhal sonlandırma çağrısında bulundu. Akademisyenler, Gazze’de süregelen soykırım ve ağır insan hakları ihlallerine rağmen sürdürülen akademik ilişkilerin, İsrail’in savaş suçlarına ortaklık anlamına geldiğini vurguladı.

Hollanda’daki Amsterdam, Utrecht, Leiden, Erasmus Rotterdam ve Tilburg gibi üniversiteler işgalci İsrail’le işbirliklerini sonlandırdıklarını açıklarken, İngiltere’deki üniversitelerin bu konuda hâlâ geri kaldığı belirtildi.

Radboud Üniversitesi’nden Prof. Anya Topolski, geçtiğimiz yıl yayımlanan bir raporun, işgalci İsrail’le işbirliği yapan üniversitelerde “çok katmanlı bir suç ortaklığı” tespit ettiğini aktardı. Topolski, “Ukrayna savaşı çıktığında Rus kurumlarıyla ilişkiler hızla kesildi, ama İsrail söz konusu olduğunda üniversiteler topu hükümetlere atıyor. Bu ikiyüzlülük büyük hayal kırıklığı yaratıyor” dedi.

Topolski, bazı üniversitelerin sadece imajlarını kurtarmaya çalıştığını, gerçekte işgalci İsrail’le ortak projeleri sürdürdüklerini belirtti. Holokost’tan kurtulmuş bir aileden geldiğini söyleyen akademisyen, “Bugün Gazze’de soykırım gözümüzün önünde yaşanıyor, ama insanlar hâlâ yeterince harekete geçmiyor” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de Queen’s Üniversitesi’nden Prof. John Barry ise Avrupa üniversitelerinin İsrail ile işbirliğini “iki yönlü bir suç ortaklığı” olarak tanımladı: “Birincisi, İsrail’in siber güvenlik ve gözetim teknolojileri gibi askeri alana aktarılabilecek araştırmalarına katkı sağlamak. İkincisi ise, bu işbirliğiyle İsrail’e meşruiyet kazandırmak. Bu, üniversiteleri soykırımın ve insan hakları ihlallerinin parçası haline getiriyor.”

16 Nisan 2025’te ABD’deki Pitzer College’ın da işgalci İsrail'in üniversiteleriyle tüm işbirliklerini kesme kararı almasıyla akademik boykotun Latin Amerika’ya ve ABD’ye de yayılmaya başladığı kaydedildi.