Avrupa'da Filistin'e destek gösterileri: Filistin'i özgür bırakın, işgali sona erdirin

Avrupa'nın birçok şehrinde Filistin'e destek yürüyüşleri yapıldı, siyonist terör rejiminin Gazze’ye saldırıları protesto edildi.

Avrupa'da Filistin'e destek gösterileri: Filistin'i özgür bırakın, işgali sona erdirin

İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatını protesto eden on binlerce kişi başkent Londra'da düzenledikleri yürüyüşte, Gazze'de soykırıma ortak olmakla itham ettikleri hükümetten "israil'e silah satışına son vermesi" talebinde bulundu.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve insan hakları örgütünün çağrısıyla başkentteki Russell Meydanı'nda toplanan göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla Parlamento Meydanı'na yürüdü.

Filistin destekçisi göstericiler, yürüyüş güzergahı boyunca "Gazze'de soykırımı durdurun", "İngiltere israil'in suç ortağı" ve "Özgür Filistin" sloganları atarak Gazze'de acil ateşkes çağrısı yaptı.

İşgalci siyonist yanlıları, göstericileri provoke etmeye çalıştı

Filistin destekçilerinin yürüyüşü sırasında bir grup siyonist işgalci israil yanlısı da Bush House isimli tarihi bina yakınlarında ellerinde bayraklar ve pankartlarla karşı gösteri düzenledi.

İngiliz polisi iki grubun karşı karşıya geldiği güzergah boyunca yoğun güvenlik önlemleri aldı. Başlarında kipalarla Filistin destekçilerinin içerisine giren İsrail yanlısı küçük bir grup da göstericileri provoke etmeye çalıştı.

Göstericiler arasında bir süre bekleyen İsrail yanlıları, polisin uyarılarına rağmen bulundukları yerden ayrılmayı reddetti. Grup daha sonra polisin güvenlik önlemleri kapsamında olay yerinden uzaklaştırıldı.

"Filistin'i özgür bırakın, işgali sona erdirin"

Filistin destekçisi göstericilerden 31 yaşındaki Steve, yaptığı açıklamada, "israil yıllardır o kadar çok insan öldürdü ki uluslararası toplum bu konuda hiçbir şey yapmıyor, bu yüzden yapabileceğimiz tek şey sesimizi duyurmak." dedi.

Steve, Filistin topraklarının gerçek sahibi olan Filistinlilere geri verilmesi çağrısında bulunarak, "Filistin'i özgür bırakın, işgali sona erdirin. Sadece barış istiyoruz." diye konuştu.

İngiltere'nin israil'e silah ihracatına da değinen Steve, "Eğer İsrail'e silah sağlayarak uluslararası hukuku ihlal ediyorsak... buna bir son vermeliyiz." ifadesini kullandı.

İrlanda'da ABD ve Almanya'nın Dublin büyükelçilikleri önünde gösteriler

İrlanda'nın başkenti Dublin'de ABD ve Almanya büyükelçiliklerinin önünde Filistin'e destek gösterileri düzenlendi.

ABD'nin Dublin Büyükelçiliği önündeki gösteri, İrlanda Filistin Dayanışma Derneği, Filistin için İrlandalı Sağlık Çalışanları ve Soykırıma Karşı Anneler Derneği tarafından organize edildi.

İrlandalı sağlık çalışanları, Gazze'de yaralanan meslektaşlarına dikkati çekmek amacıyla kol ve bacaklarını sargı bezleriyle sararak öldürülenleri temsilen yere yattı.

Gösteride "Sağlık çalışanları bir arada" ve "Hastaneleri bombalamayı durdurun" yazılı pankartlar açıldı.

Filistin için İrlandalı Sağlık Çalışanları Derneğinin temsilcisi Angy Skuce, işgalci israil'in Gazze'deki sağlık sistemini tamamen yok ettiğini, hastaneleri, hastaları ve ambulansları bombaladığını belirtti.

Skuce, "Bu, bir soykırım. Soykırım yapan bir rejime silah sağlayan her ülkenin bu soykırıma destek sağladığını düşünüyoruz. Bu yüzden bugün ABD'nin Dublin Büyükelçiliği'ne geldik. ABD hükümetinden, israil'e tüm fonlarını ve silah tedarikini durdurmasını istiyoruz." dedi.

Almanya'nın Filistin Kongresi'ni engellemesine tepki

Almanya'nın Dublin Büyükelçiliği önündeki gösteri, İrlanda Filistin Dayanışma Derneği ve Filistin için Yahudiler Derneğince düzenlendi.

Gösteride "Filistin için ayağa kalkın, insanlık için ayakta durun" ve "Almanya, başka bir soykırıma hayır" pankartları açıldı.

Filistin için Yahudiler Derneği Başkanı David Landy, "Bugün burada, Almanya'nın Dublin Büyükelçiliği önünde verilen mesaj, Almanya'nın soykırıma suç ortaklığını durdurmasıdır. Almanya, dün Berlin'de akademisyenler ve aktivistlerin katıldığı bir konferansı sonlandırdı çünkü konferans Filistin yanlısıydı. Bu, Almanya'da Filistin dayanışmasının herhangi bir unsurunun yaşadığı baskının sadece bir parçası." diye konuştu.

Landy, (işgalci) israil'in, Gazzelileri ait oldukları topraklardan çıkarmak adına her türlü umudu sonlandırdığının çok açık ve net olduğunu dile getirdi.

Avusturya’da da protesto edildi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen yürüyüşte, siyonist terör rejiminin Gazze’ye yönelik 6 aydır sürdürdüğü saldırılar protesto edildi.

Başkentin önemli noktalarından Mariahilfer Strasse’de toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra "Soykırıma hayır", "Acil ateşkes" ve "Özgür Gazze" yazılı pankartlar taşıdı.

İnsan Hakları Meydanı’na yürüyen göstericiler, "Çocuk katili israil", "Filistin’e özgürlük" ve "Gazze’yi yaşat" sloganları attı.

Yürüyüş boyunca israil’in, Gazze’de 34 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıları, insani yardımları engellemesi, hastane, okul, kilise ve camileri yerle bir etmesi gibi insanlık dışı uygulamaları vatandaşlara anlatıldı.

​​​​​​​Protesto sırasında çok sayıda Avusturyalı da zafer işareti yaparak ve alkışlarla göstericileri destekledi.​​​​​​​

İtalya'da "Filistin halkına yönelik soykırım dursun" yürüyüşü yapıldı

İtalya'nın başkenti Roma’da binlerce gösterici, "Filistin halkına yönelik soykırım dursun" çağrısıyla yürüdü.

Farklı sivil toplum kuruluşları ve öğrenci derneklerinin desteğiyle düzenlenen yürüyüşte katılımcılar, başkentin işlek meydanlarından Piramide’den hareket etti ve tarihi amfi tiyatro Kolezyum'un önünden geçerek Vittorio Emanuele Meydanı'na ulaştı.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte göstericiler sık sık, "Özgür Filistin", "Gazze'ye özgürlük", "Katil israil" ve "Hepimiz Filistinliyiz" sloganları attı.

Protestocular, Filistin bayraklarının yanı sıra "Soykırımı durdurun", "Siyonizm terördür" ve "ABD, Avrupa, İsrail'in soykırım ortağıdır" yazılı dövizler taşıdı.

Göstericiler, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına bir an önce son vermesini ve ateşkes ilan edilmesini istedi.

Yürüyüşe destek veren öğrenci grupları, İtalyan üniversitelerinin İsrail'le bilimsel işbirliği anlaşmalarını durdurması çağrısı yaptı.

Kortej, Birleşmiş Milletler'in (BM) Roma'daki Gıda ve Tarım Örgütü'nün merkezinin önünden geçerken İtalyan güvenlik görevlilerinin, İsrail bayrağının önünde önlemler aldığı görüldü.

Almanya

Almanya’nın başkenti Berlin’de göstericiler, Filistin Kongresi’nin dün başladıktan 2 saat sonra sonlandırılmasını ve ardından yasaklanmasını protesto etti.

Neptunbrunnen Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, Filistin Kongresi’nin engellenmesi ve yasaklanmasına, işgalci israil’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ve Almanya’nın İsrail’e destek vermesine tepki gösterdi.

Daha sonra Unter den Linden Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştiren göstericiler, üzerinde “Almanya, soykırıma desteğini durdur”, “Düşünce özgürlüğü nerde kaldı?”, “İnsan hakları beyazların ayrıcalığı değildir”, “Konuşma özgürlüğü öldü”, "Almanya barışçıl bir konferansta güç gösterisinde bulunurken son 24 saatte 89 Filistinli öldürüldü”, “Düşünce özgürlüğü artık geçerli değil” ve "İsrail’i silahlandırmayı durdurun” yazan dövizler taşıdı.

Bu arada yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteri sırasında polis 3 kişiyi gözaltına aldı.

Burada polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Protestocular polise tepki göstererek gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Gösteriye katılan ve “Düşünce özgürlüğü nerede?” dövizi taşıyan Liamh Lavlor, kongrenin yasaklanmasına tepki göstererek, “Almanya'nın ifade özgürlüğünü kaybetmesinden dolayı üzülüyorum. Bilmiyorum, nerede bu? Bunlar sadece harfler mi, sadece şarkı mı yoksa Almanya’nın acısı mı? Neden böyle yaptıklarını bilmiyorum. 6 aydır nasıl davrandıklarına inanamıyorum. İnanılır gibi değil.” diye konuştu.

Lavlor, Almanya’nın Orta Doğu politikasını da eleştirerek, “Robotlaşmış gibi. Nerede bu insanlar bilmiyorum. Onların insanlığı var mı yok mu? Davranışlarına, 7 Ekim hakkında ne şekilde konuştuklarına anlam veremiyorum. Öldürülen tüm insanların hayatları hakkında hiçbir fikirleri yok.” dedi.

Öldürülen çocuklara da dikkat çeken Lavlor, “Oyun parklarını düşünüyorum. Şimdi güneş var ve kaç tane çocuk artık oynamıyor. Kalpleri yok. Kalplerini kaybettiler. Almanya için üzülüyorum.” diye konuştu.

Eylemci Zohar Chamberlain Regev, 2010'da Gazze'ye insani yardım götüren ve "Rotamız Filistin, Yükümüz Özgürlük" sloganıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisinin maketiyle gösteriye katıldı.