Arakanlı mültecilerinden Facebook'a 150 milyar dolarlık dava

İngiltere ve ABD'deki Arakanlı mülteciler, sosyal medya devi Facebook’u kendilerine karşı nefret söyleminin yayılmasına izin vermekle suçlayarak dava etti.

Arakanlı mültecilerinden Facebook'a 150 milyar dolarlık dava

Arakanlı mülteciler, "zulme uğrayan azınlığa karşı şiddeti desteklediği" iddiasıyla Facebook’tan 150 milyar dolardan fazla tazminat talep ediyor.

Facebook, nefret dolu ve tehlikeli yanlış bilgilerin yayılmasının yıllarca sürmesine izin vermekle suçlanıyor.

İngiliz ve ABD'li avukatlardan Facebook'a dava

2017'de Budist çoğunluklu Myanmar'da askeri baskı sırasında tahmini 10 bin Arakanlı Müslüman öldürüldü.

İngiltere'de, mültecileri temsil eden bir İngiliz hukuk firması, Facebook’a yazdığı mektupta, şirketin algoritmaları Arakanlılara karşı nefret söylemini güçlendirdiğini iddia etti.

Facebook, Myanmar'daki siyasi durumu bilen moderatörlere ve teyitçilere yatırım yapmamak, Arakanlılara karşı şiddeti teşvik eden gönderileri kaldırmamak ve hesapları silmemekle suçlandı.

ABD'de ise avukatlar, Facebook'u "Güneydoğu Asya'daki küçük bir ülkede daha iyi pazar için Arakan halkının hayatını takas etmeye istekli olmakla" suçlayarak şikayette bulundular.

Adını "Meta" olarak değiştiren Facebook ise iddialara yanıt vermedi.

Facebook yorumlarında ölüm tehditleri

Reuters ajansının araştırması sonucu ortaya çıkan 2013 yılındaki Facebook gönderilerinde "Hitler'in Yahudilere yaptığı gibi onlarla savaşmalıyız" gibi ifadelerin kullanıldığı görüldü.

Facebook, 2018'de Arakanlılara karşı şiddet ve nefret söyleminin kışkırtılmasını önlemek için yeterli çabayı göstermediğini itiraf etmişti.