Arakanlı mültecilerin Bhasan Char adasına sürgün dramı

BM Arakanlı mültecilerin Bhasan Char adasına yerleştirilmesi için plan sundu.

Arakanlı mültecilerin Bhasan Char adasına sürgün dramı

Birleşmiş Milletler (BM) Bangladeş'in binlerce Arakanlı mülteciyi izole edilmiş Bhasan Char adlı adaya transfer etmesine yardımcı olacak planlar geliştiriyor.

Bangladeş, Arakanlı mültecilerin Bhasan Char adasına nakledilmesinin Cox’s Bazar’daki mülteci kamplarının üzerindeki aşırı yükü hafifleteceğini savunurken, insan hakları örgütleri, adanın sel ve kasırga tehlikelerine karşı savunmasız olduğu ve yüksek dalgalar yüzünden adanın sular altında kalabileceği gerekçesiyle bu kararı eleştirdi.

Bangladeş ise, Arakanlı mülteci akını ile başa çıkabilmek için çok çaba sarf ettiğinin altını çizerek, adanın gelgit dalgaları ve kasırga risklerinden korunduğunu öne sürdü.

Bengal Körfezi’nde yer alan söz konusu adaya, Bangladeş sahilinden kalkan tekneler ile birkaç saat süren yolculuğun ardından ulaşmak mümkün oluyor.

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), binlerce Arakanlı mültecinin haftalar içinde adaya ne şekilde transfer edileceği hakkında bir bütçe ve zaman çizelgesinin de yer aldığı ayrıntılı planları Bangladeş hükümetine sundu.

COX’s Bazar’daki WFP Sorumlusu Gemma Snowdon, Bangladeş hükümeti ile mültecilerle başa çıkma yolları konusunda istişarede bulundukları bilgisini verdi. (Reuters)