Allavi'den parlamentoya olağanüstü oturum çağrısı

Irak’ta hükümeti kurma görevi verilen Muhammed Tevfik Allavi, parlamentoya olağanüstü toplanma çağrısında bulundu.

Allavi'den parlamentoya olağanüstü oturum çağrısı

Irak’ta hükümeti kurma görevi verilen Muhammed Tevfik Allavi, yeni hükümet kabinesinin güvenoyu alması için parlamentoya önümüzdeki Pazartesi günü olağanüstü toplanma çağrısında bulundu.

Allavi, dün, devlet televizyonundan Irak halkına hitaben yaptığı konuşmada, “Hükümetin geçmemesi, bazı tarafların Irak’taki mevcut krizin devam etmesini istediği anlamına gelir. Iraklıların vatan için verdiği savaş, siyaset kurallarını değiştirdi ve bağımsız bir hükümetin kurulmasıyla meyvesini verdi. Hükümetin kuruluşunda, liyakat ve deneyim sahibi ve uygulanabilir programları olan kişiler seçildi” dedi.

Allavi, “Hükümetin güvenoyu almasının ardından öncelikli görevi, protestolarda yaşananlarla ilgili soruşturma açmak ve Iraklıların öldürülmesiyle ilişkisi bulunanları adalete teslim etmektir. Gerçek reformdan kaçamayız. Protestolar sonrasında yaşananlar öncesi gibi değil. Barışçıl göstericiler serbest bırakılacak. Devletin saygınlığını yeniden tesis etmeye ve özgür seçimler düzenlemeye çalışacağız” diye konuştu.

Güçler Birliği Koalisyonu Milletvekili Abdullah el-Harbit, görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin makamı terk etmek için tarih olarak 2 Mart gününü belirlediğini hatırlatarak, Allavi’nin çağrıda bulunduğu olağanüstü oturumun Mart’ın ilk haftasında yapılmasını beklediğini söyledi.

Diğer taraftan görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Allavi’nin seçilmesi için tanınan anayasal süre içinde bir uzlaşı sağlanamaması durumunda makamı terk etme uyarısında bulundu. Yani 2 Mart’a kadar siyasi partilerin Allavi üzerinde anlaşamaması durumunda Abdulmehdi başbakanlık makamını terk edecek ve ülke anayasal boşluğa girecek.

Aawsat