AFD: Avrupa'nın Avrubistan haline gelmemesi için bize oy verin

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), köle pazarında esmer tenli erkeklerin açık tenli, çıplak bir kadını yokladığı tabloyla seçim kampanyası yapıyor. Oryantalist eserin sahibi olan ABD'deki müze AfD'den 'Köle Pazarı' tablosunu kullanmayı bırakmasını talep etti.

AFD: Avrupa'nın Avrubistan haline gelmemesi için bize oy verin

Almanya'da anamuhalefet konumuna yükselmiş bulunan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), mayıs sonundaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine iddialı hazırlanıyor. 'Avrupa tarihinden öğrenmek' başlıklı kampanya yürüten AfD, Avrupa'daki gelişmeleri yorumlamak ve özellikle de göç politikalarını eleştirmek için klasik sanat yapıtlarını kullanıyor.

Kampanyanın en dikkat çekici afişinde, Fransız Oryantalist ressam Jean-Leon Gerome'un 1866 tarihli 'Köle Pazarı' tablosu yer alıyor. Tablo, altında "Avrupalılar AfD'ye oy veriyor", "Avrupa Avrubistan haline gelmesin diye" yazılarıyla dev poster boyutunda basıldı. Posterler Berlin sokaklarını kaplamış halde.

Ancak 'Köle Pazarı'nın orjinalinin bulunduğu ABD'deki Clark Sanat Enstitüsü, tablonun bu şekilde kullanılmasına sert tepki gösterdi. Müze Direktörü Olivier Meslay "Tablonun AfD'nin siyasi görüşünü yaymak için kullanılmasını en güçlü dille kınıyoruz. Bu tabloyu kullanmayı kesmeleri gerektiğinde ısrar ettiğimizi kendilerine yazılı şekilde bildirdik" açıklamasını yaptı.