​40'ı aşkın ülkeden ulema Doğu Türkistan meselesi için toplandı

Uluslararası Doğu Türkistan Sempozyumu'nda 40'ı aşkın ülkeden bir araya gelen İslam alimleri, 3 gün boyunca Doğu Türkistan meselesi üzerine müzakere edecek.

​40'ı aşkın ülkeden ulema Doğu Türkistan meselesi için toplandı

İstanbul'da, Doğu Türkistan Ulemalar Birliği Derneği'nin ev sahipliğinde 40'ı aşkın ülkeden ulemanın katıldığı Uluslararası Doğu Türkistan sempozyumunun açılışı gerçekleştirildi.

Başta Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği olmak üzere birçok ulemanın katıldığı sempozyum 3 gün sürecek. Sempozyumda ulema, Doğu Türkistan meselesi hakkında müzakerede bulunacak.

​40'ı aşkın ülkeden ulema Doğu Türkistan meselesi için toplandı

"Müslüman olarak, Müslümanlardan yana duruş sergilememiz gerektiğini ve Müslüman kardeşlerimize karşı vazifemizi hatırlatmak için burada toplandık"

Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası programın açılışını gerçekleştiren Doğu Türkistan Ulemalar Birliği Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Ataullah Şahyar, "Bugün Çin zulmü altında yüzyıllar boyunca zulme maruz kalan, insani ve dini hak ve hukuklarından mahrum bırakılan; İmam Buhari, İmam Maturidi, Yusuf Has Hacip ve Kaşgarlı Mahmut gibi pek çok ünlü ilim adamlarının yetiştiği Türk-İslam Coğrafyasının asıl sahibi  olan, ataları bin yıldan beri İslam'ı kucaklayarak Ümmet-i İslam'ın işleriyle hemhal olan 30 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı kardeşimizi hatırlamak, dertlerine ortak olmak, onlarını sıkıntılarını ve şanlı davalarını paylaşmak, onların bir nebze olsun yalnız olmadıklarını hissettirmek için buradayız. En önemlisi de bir Müslüman olarak, Müslümanlardan yana duruş sergilememiz gerektiğini ve Müslüman kardeşlerimize karşı vazifemizi önce kendimize İslam dünyasına ve bütün Müslümanlara hatırlatmak için burada toplandık. Ne mutlu Müslüman camiasının birlik ve beraberliğini unutmayan, İslami kardeşlik görevini yerine getirmek için burada bulunan bizlere." dedi.

"Bin yıldan beri İslam toprakları olan Doğu Türkistan'da bugün misli görülmemiş bir zulüm yaşanmaktadır"

Müslümanın Müslüman kardeşine karşı sorumluluğunun Çin'den yana değil mazlum Müslümandan yana olmasının yanı sıra dünyada İslam birliğinin nasıl gerçekleşeceği gibi konularda çeşitli ülkelerden gelen ulemayla görüş alışverişi olacağını belirten Şahyar, "Doğu Türkistan gibi kendi topraklarında zulme maruz kalan, azınlığa düşürülen, unutulan mazlum Müslüman halkın durumunu müzakere edeceğiz. Bin yıldan beri İslam toprakları olan Doğu Türkistan'da bugün misli görülmemiş bir zulüm yaşanmaktadır. Nitelik bakımından Moğol istilasının İslam dünyasına verdiği tahribatı aratmayacak niteliktedir. Halkın dini yok edilmektedir. Binlerce cami yıkılmış veya eğlence mekanlarına çevrilmiştir. Kur'an-ı Kerim ve dini kitaplar toplanarak halkın gözleri önünde yakılmakta, oruç tutana zorla içki içirilmekte, namaz kılan bir Müslüman yakalanırsa 10 yıldan başlamak üzere hapse mahkûm edilmektedir. Yerel halkın kimliği yok edilmekte, Müslüman gençler zorla Çinlilerle evlenmeye zorlanmaktadır. Yerel dilin kullanılmasına bile izin verilmemekte ve Uygur kimliğine ait hiçbir unsura müsamaha edilmemektedir. Doğu Türkistan'daki söz konusu durumun düzeltilmesi ve İslam dünyasının bilinçlendirilmesi de elbette İslam Ulemasına düşen bir vazifedir." ifadelerini kullandı.

İLKHA