Somali’den İsrail’e sert tepki: “Somaliland ziyareti egemenliğimize açık ihlal”

Somali, işgalci İsrail'in Dışişleri Bakanı Gideon Saar’ın Hargeisa ziyaretini egemenlik ihlali olarak nitelendirerek sert biçimde kınadı ve Somaliland’la yapılan tüm resmî temasların yasa dışı olduğunu vurguladı.

Somali’den İsrail’e sert tepki: “Somaliland ziyareti egemenliğimize açık ihlal”

Somali Dışişleri Bakanlığı, İsrail işgal yönetiminin Dışişleri Bakanı Gideon Saar’ın Hargeisa’ya yaptığı ziyareti kınayarak, bunun Somali’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir ihlal olduğunu bildirdi.

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, işgalci İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar’ın Somaliland yetkilileriyle görüşmek üzere Hargeisa kentine gerçekleştirdiği ziyarete tepki gösterdi. Açıklamada, söz konusu ziyaretin “Somali’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali” olduğu vurgulandı.

Somali Dışişleri Bakanlığı, “Somali Federal Cumhuriyeti Federal Hükümeti’nin açık onayı ve yetkilendirmesi olmaksızın Somali toprakları içinde gerçekleştirilen her türlü resmî varlık, temas veya işlem yasa dışı, hükümsüz ve geçersizdir; hiçbir hukuki sonuç veya bağlayıcılık doğurmaz.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, bu tür uygulamaların Birleşmiş Milletler Şartı’nın ilke ve amaçları ile Afrika Birliği’nin kurucu hukukuna aykırı olduğu kaydedildi.

Siyonist Gideon Saar’ın, Somaliland Başkanı Abdurrahman Muhammed Abdullah’ın davetiyle Somaliland’a ilk resmî ve gizli diplomatik ziyaretini gerçekleştirdiği belirtildi. Ziyaret kapsamında Saar, Başkan Abdullah ile siyasi görüşmeler yaparken, Somaliland yönetiminden üst düzey yetkililerle de bir araya geldi.

Görüşmelere Somaliland Dışişleri Bakanı Abdurrahman Dahir Adam, Cumhurbaşkanlığı Bakanı Hıdır Hüseyin Abdi ve Genelkurmay Başkanı Nimsan Yusuf Osman’ın yanı sıra, Parlamento Başkanı Yasin Hacı Muhammed ile Senato Başkanı Sleban Mahmud Aden’in de katıldığı aktarıldı.

Öte yandan, 26 Aralık 2025’te İsrail işgal yönetimi, Somaliland’ı “bağımsız ve egemen bir devlet” olarak tanıdığını açıklamıştı. İşgal yönetimi Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan bugün Somaliland Cumhuriyeti’ni bağımsız ve egemen bir devlet olarak resmen tanıdığını ilan etti.” denilmiş, Netanyahu, Dışişleri Bakanı Gideon Saar ve Somaliland Cumhurbaşkanı arasında karşılıklı ve ortak bir deklarasyon imzalandığı duyurulmuştu.