‘Siyasi darbe’nin arkasında olduğu belirtilen ABD’den Pakistana yardım sözü

Geçtiğimiz Nisan ayında ABD’nin arkasında olduğu belirtilen yargı/siyaset darbesi ile devrilen eski Başbakan İmran Han’dan sonra ekonomik olarak zor günler geçiren Pakistan’da istikrarın sağlanması için ABD’nin yardım edeceği belirtildi.

‘Siyasi darbe’nin arkasında olduğu belirtilen ABD’den Pakistana yardım sözü

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Bilawal Bhutto Zardari ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in iki ülke ilişkilerini görüşmek üzere New York'ta bir araya geldiği belirtildi.

Zardari'nin Pakistan'ın mevcut siyasi ve ekonomik gidişatına dair Blinken'i bilgilendirdiği aktarılan açıklamada, ABD'li Bakanın da Pakistan'ın ekonomik istikrarın sağlanmasına yardım edeceklerini ifade ettiği kaydedildi.

Geçtiğimiz nisan ayında ülkede, İmran Han iktidarına yönelik siyaset/yargı darbesiyle yaşanan hükümet değişikliğinin arkasında ABD’nin olduğu belirtilmişti.

Pakistan'da yüzbinler İmran Han için meydanlarda

Yaşanan hükümet değişikliğinin ardından ise ülkede ekonomik kriz ciddi boyutlara ulaşmaya başladı.

Pakistan rupisi yabancı para birimlerine karşı en zayıf dönemlerini yaşarken, piyasalarda, dolar yaklaşık 200,5 rupiden işlem görüyor.

Eski başbakan İmran Han geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, yargı darbesiyle kendisini devirenlerin ülkeyi büyük bir ekonomiz krize sürüklediğini vurgulayarak, 'komplo' sürecinde kırılgan ekonominin derin bir çıkmaza gireceği konusunda uyarıda bulunduğunu, Pakistan para birimi Rupi'nin şimdilerde tarihin en düşük seviyelerine gerilediğini ve faiz oranlarının ise 1998 yılından bu yana en yüksek seviyelere çıktığını belirtmişti.

Han, Enlasyon verilerinin %13.4'dü aştığını ve önümüzdeki süreç için ülke ekonomisinin parlak bir görüntü vermediğini ifade etmişti.

Pakistan Parlamentosunda 10 Nisan'da yapılan güven oylaması sonucu seçilmiş Başbakan İmran Hanliderliğindeki hükümet düşmüş, ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, Mecliste 11 Nisan'da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan olarak atanmıştı.

Washington istediğini elde etti: Pakistan Başbakanı Şerif, ABD ile düşmanlığı kaldıramayız

Şahbaz Şerif, başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra yaptığı bir açıklamada, ülkesinin ABD ile düşmanlığı kaldıramayacağını belirterek İslamabad’ın Washington ile iyi ilişkiler geliştirmesi gerektiğini söylemişti.