ABD ve NATO'dan Rusya'ya "caydırıcı güç' tepkisi

ABD yönetimi, Rusya'nın nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan "caydırıcı güçlerini" özel savaş görevi durumuna geçirmesini, "gereksiz ve gerginliği artırıcı bir adım" olarak nitelendirirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kararın "tehlikeli ve sorumsuzca" olduğunu söyledi.

ABD ve NATO'dan Rusya'ya "caydırıcı güç' tepkisi

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD'li savunma yetkilisi, gazetecilere, Rusya'nın nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan "caydırıcı güçlerini" özel savaş görevi durumuna geçirmesini değerlendirdi.

ABD'nin bu adımı yeni öğrendiğine ve önceden herhangi bir istihbaratı olmadığına değinen yetkili, "Bu adımın gereksiz ve gerginliği tırmandırıcı olduğuna inanıyoruz, çünkü Rusya hiçbir zaman Batı'nın ya da NATO'nun tehdidi altında olmadı." yorumunda bulundu.

Yetkili, ABD'nin elinde kendisini nükleer saldırılara karşı savunacak imkanların da olduğunu sözlerine ekledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de ABC televizyonunda katıldığı yayında, Rusya'nın son adımını değerlendirdi.

Psaki, "Tüm bu adımlar, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in uydurmalarının bir parçası ve biz buna karşı duracağız. Bizim kendimizi savunma kapasitemiz var ama Putin'in yaptıklarına da karşı çıkmalıyız." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Putin'in nükleer adımı 'tehlikeli ve sorumsuzca'

Stoltenberg, CNN televizyonunda yayımlanan "State of Union" programında yaptığı açıklamalarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan "caydırıcı güçlerini" özel savaş görevi durumuna geçirmesine değindi.

Söz konusu adımı "tehlikeli bir söylem" olarak nitelendiren Stoltenberg, "Bu davranış çok sorumsuzcadır." dedi.

Stoltenberg, "Rusya sahada bağımsız, egemen bir millete karşı savaş açıyor. Bu açıklamasını sahadaki durumla birleştirince olay daha da ciddileşiyor." diye konuştu.

Putin Rus ordusuna 'caydırıcı güçlerini' özel savaş görevi durumuna geçirmesi emri vermişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu belirterek “NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı’na ve Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.